Hop til hovedindhold

SPIRE

Unge deltog i udviklingen af ungekulturen!
SPIRE-forløbet er gennemført i løbet af 2019 og 2020 og blev ved afslutningen indarbejdet i kommunens Ungestrategi.

En arbejdsgruppe bestående af 15 lokale unge i alderen 14-20 år var epicenter for udviklingen af kommunens nye ungestrategi. Arbejdsgruppen deltog i projekt SPIRE, hvor de fra september 2019, og henover efteråret, løbende mødtes og diskuterede ungelivet i Rudersdal, herunder unges hverdag, udfordringer, ønsker og forslag til fremtidige initiativer og samarbejde mellem unge og kommunen. Temaer og problematikker, identificeret under gruppens undersøgelser og diskussioner, blev på seks workshops for folkeskole- og gymnasieklasser udfoldet og udforsket, nye perspektiver og idéer fra andre unge blev indsamlet og konkrete projektidéer indenfor hvert tema blev udviklet.

Det samlede materiale fra arbejdsgruppen og workshops dannede baggrund for de valgte indsatsområder og de udfordringer, ambitioner og målsætninger, som er beskrevet i strategien, samt de forslag til nye projekter og samarbejder, der er samlet i strategiens idékatalog.

De fire indsatsområder, som de unge har udvalgt at rette fokus på er:

 

Styrk unges selvværd og samvær

Giv unge tid og mentalt overskud

Lyt til unges stemme og engagement 

Løft unges mødesteder og kulturliv.

 

Artikel fra Rudersdal Avis - Ny ungestrategi vil sætte de unge i førersædet​

Artikel fra Rudersdal Avis - Unge ildsjæle viser vejen​

​​

SPIRE-projektet

  • SPIRE’rne fik mulighed for at bruge og udvikle deres kompetencer i kulturelt iværksætteri og innovation, projektledelse, konceptudvikling og kommunikation. Der var mulighed for at deltage i nogle af sessionerne på det populære iværksætterforløb Start-up Academy og en unik mulighed for at få sin stemme hørt og sætte et markant præg på kommunens politik og ungelivet i Rudersdal. SPIRE'rne indgik i et fællesskab fyldt med energi, sjov og skaberlyst.

  • SPIRE’rne skulle definere og bearbejde temaer, som er vigtige for unges trivsel og fritidsliv ved at  indgå i dialog med andre unge og finde ud af, hvad der begejstrer og bekymrer målgruppen, og være med til at foreslå løsninger og initiativer, som kan imødekomme unges ønsker for deres fritid. De skulle desuden være med til at engagere lokalsamfundet, foreningslivet og alle andre unge i projektet. De stod i spidsen for innovationsworkshops og et stort ”Folkemøde”, hvor alle relevante aktører i Rudersdal skal mødes og udvikle på de idéer og temaer, som SPIRE’rne har bestemt.

    Temaer, idéer og projektforslag, som blev genereret i gruppen vil tilsammen udforme kommunes nye ungestrategi, som fremover vil være retningsgivende for alle initiativer målrettet unge i deres frie tid. Den færdige strategi overleveres til kommunalbestyrelsen i begyndelsen af 2021.

  • Vi forventede, at SPIRE’rne mødtes ca. 3 gange om måneden og engagerede sig i hinanden og i opgaven. I fællesskab satte vi rammerne for arbejdet og fordelte opgaver alt efter, hvad man interesserede sig mest for. Gruppen var primært aktiv fra september 2019 til april 2020. Møderne varede typisk et par timer.

  • Vi mødtes dér, hvor det var lettest for SPIRE’rne at samles - på gymnasierne, i kommunens ungemiljøer eller på Kulturcenter Mariehøj.