Mød ildsjælen bag Rudersdal Kommunes første makerspace
Christian Sarner er tovholder på det nyistandsatte makerspace, Skab1, som stod klar i februar og har til huse i ungemiljøet Gården i Nærum. Vi har taget en snak med Christian om de nye lokaler og muligheder, og hvordan tanken om et makerspace opstod.

Fra idé til virkelighed
”Jeg har altid været lidt af en tekniknørd og har længe tænkt, at det kunne være interessant med et makerspace," fortæller Christian, der underviser unge i makerspace-teknologier hos Ung i Rudersdal.
Et makerspace er et kreativt værksted, hvor man kombinerer de klassiske håndværk som sløjd og håndarbejde med nye teknologier som 3D-printere, VR-briller, robotter, laserskærer og droner. Formålet er at skabe, eksperimentere og udvikle nye idéer.
Efter et besøg på en konference om ung science, hvor Christian fik mulighed for at besøge et makerspace, fik han blod på tanden. Christian henvendte sig derfor til forskellige skoler i kommunen for at undersøge behovet for et makerspace. Det blev hurtigt klart, at der ikke var nogen lignende tilbud for unge i Rudersdal Kommune.
Christians idé om et makerspace fik opbakning af Ung i Rudersdal, som tilbyder en bred vifte af fritidsaktiviteter og -tilbud for unge i kommunen. Ung i Rudersdal valgte at satse bevidst på et makerspace med det strategiske mål for øje at inkorporere teknologierne på tværs af fagene i fritidsundervisningen.
Et modulært rum
Til en start investerede Ung i Rudersdals i 3D-printere, en folieskærer og et par droner. ”Så var vi i gang, og derfra kunne det vokse,” fortæller Christian, som hurtigt mærkede interessen og opbakningen fra de unge. Derfor gav det også mening at tænke mere ambitiøs, opgradere udstyret og kigge på indretningen af lokalerne.
”De gamle lokaler var meget improviserede med genbrugsmøbler, jeg havde fundet rundt omkring, og hjemmelavede løsninger. Det fungerede, men skulle vi være mere ambitiøse, var det vigtigt, at vi havde nogle ordentlige lokaler,” fortæller Christian. Han uddyber: ”Det, et makerspace handler om, er at kunne gribe inspiration. Det er at sætte gang i kreativiteten og give de unge frihed til at forme og præge lokalerne.”
I dag er Skab1 blevet til et stort, modulært lokale. Intet er statisk, alt kan flyttes rundt, og alle møbler har hjul. Det giver de unge frihed til at forme og tilpasse rummet i takt med, at deres ideer og behov ændrer sig. Christian fortæller begejstret:
Da den første undervisning var slut, stod ingen møbler, hvor de startede. Det er super fedt at se, hvordan de unge tager ejerskab.
Fremtidsdrømme
Selvom der er sket meget med Skab1 fra den spæde start til nu, er der stadig masser af drømme og planer. Et fremtidigt ønske for Ung i Rudersdal er blandt andet at kunne samarbejde med skolerne om at løfte Teknologiforståelse som valgfag. Gennem åben-skole-samarbejdet ønsker Ung i Rudersdal at understøtte de lokale folkeskoler i udviklingen af det nye fag Teknologiforståelse, som indfases på folkeskolerne fra skoleåret 2027/2028.
Derudover håber Christian på sigt af kunne etablere et foto- og lydstudie, hvor teknologier som green screens og stop-motion kan blive en del af makerspace-oplevelsen. Christian afslutter:
Det er kun fantasien, der sætter grænser. Det er ikke vores opgave at sige, hvad der er og ikke er maker-teknologi. Hvis det er noget, du bruger til at skabe med, har det et hjem her.
Vil du prøve kræfter med makerspace-teknologierne?
Er du ung og bor eller går i skole i Rudersdal kommune, har du mulighed for at deltage i flere forskellige makerspace-hold hos Ung i Rudersdal. Du finder tilbuddene under fanen ”Science, Sreativitet & Medier” i nedenstående link. Du har også mulighed for at komme til åbent værksted hver onsdag og torsdag mellem kl. 14.00-16.00. Det kræver ingen tilmelding.
Makerspace-hold